Horúce letné teploty nášmu organizmu dajú často poriadne zabrať. Mali by sme sa na nich pripraviť vo všetkých smeroch. To platí aj pre stravovanie a jedálniček, ktorý by mal byť prispôsobený tomuto ročnému obdobiu.
Vysoké teploty vyvolajú v našom tele túžbu po hydratácii a ochladení. Na jedlá ako hovädzí guľáš, kurací perkelt so zemiakovou kašou či slepačia polievka, sú pravdepodobne druhom jedál, na ktoré v lete nebudete mať chuť. Našťastie existuje množstvo potravín a spôsobov ich prípravy, medzi ktorými nájdeme aj ideálne možnosti pre letné stravovanie.
Dbajte na hydratáciu! Uhorka alebo mäta sú správna voľba
Sústreďte sa najmä na jedlá, ktoré vaše telo hydratujú a zároveň mu dodajú potrebné živiny. Dobrým príkladom je napríklad uhorka. Uhorky obsahujú až 95% vody, čo zaručí, že vaše telo ostane hydratované. Taktiež sú ľahké na žalúdok.
Letný uhorkový šalát, či limonáda s uhorkou a citrónom by mali byť vašimi letnými spoločníkmi. Ďalšou skvelou zeleňou, ktorá vás v lete zaručene schladí je mäta. Vlastnosťou mäty je, že dokáže takpovediac „oblbnúť“ ľudský mozog a vyvolať v ňom pocit chladu či schladenia. Taktiež pomáha uhasiť smäd. Mätu odporúčame ako ďalšiu ingredienciu do osviežujúcej letnej limonády.
Ľahký jogurt dobije baterky
Zdrojom hydratácie v strave nie je len zelenina a ovocie, ale aj mliečne výrobky, ako napríklad jogurt. Či už si vyberiete hustejší grécky jogurt, alebo klasický jogurt riedkej konzistencie, vždy v zložení nájdete 80 – 85% vody.
Okrem toho jeden či dva jogurty dokonale zasýtia a sú takisto bohatým zdrojom bielkovín, vápnika, vitamínu D a elektrolytov. Studený jogurt priamo z chladničky váš organizmus príjemne schladí. Skúste ho skombinovať s čerstvým ovocím a vytvoríte jedinečnú letnú pochúťku.