Kategórie

Na ostrí noža

Nože sú neoddeliteľnou súčasťou našich životov. Používame ich prevažne v kuchyni, ale aj na turistike, pri poľovačke, rybačke, či výkone povolania. Pri výbere noža zohľadňujeme okrem účelu, na ktorý ho budeme využívať, aj veľkosť, tvar a materiál čepele, veľkosť a tvar rukoväte, spôsob brúsenia a údržby noža.

Brúsenie nožov

Materiál čepele a spôsob brúsenia nožov je jedným z hlavných kritérií kvality noža. Skutočne kvalitný nož je taký, ktorý vydrží dlhé hodiny používania ostrý a nemusíte ho brúsiť po pár použitiach. Nože sa dajú brúsiť viacerými spôsobmi. Dnes už v každom väčšom supermarkete či špecializovanom obchode kúpite ručnú brúsku, na ktorej po pár ťahoch nabrúsite váš kuchynský nôž.

Ďalším spôsob brúsenia sú brúsne kamene. Tu je však potrebný určitý cvik a skúsenosti. Návody, ako nabrúsiť nože pomocou brúsnych kameňov je plný internet. Neváhajte si to poriadne naštudovať predtým, ako sa do toho pustíte. Ak vám potrebné skúsenosti chýbajú, zainvestujte do elektrickej brúsky, ktorej použitie je veľmi jednoduché. V prípade mierneho opotrebovania noža nemusíte nôž zakaždým brúsiť. Stačí použiť ocieľku, ktorá ostrie vylepší pár ťahmi.

Kategórie nožov

Multifunkčné švajčiarske nože sú viacúčelové nože, ktoré majú niekoľko čepelí. Okrem nich disponuje miltifunkčný nôž napríklad aj skrutkovačom, pilníkom, nožničkami, pílkou či vývrtkou. Takýto typ noža je ideálny na turistiku a outdoor športy. Výhodou sú zatváracie čepele, vďaka čomu je nôž maximálne skladný, nezaberie veľa miesta a možete ho mať hoc aj vo vrecku nohavíc bez toho, aby vám prekážal.

Lovecké nože sú nevyhnutnosťou pre každého zanieteného poľovníka. Používajú sa na spracovanie zvery, porcovanie, vykosťovanie, ba dokonca aj na nasekanie menších kúskov dreva. Pod kategóriu loveckých nožov spadajú aj nože rybárske, ktoré majú tenkú čepeľ. Na vrchnej strane sa častokrát nachádza škrabka na šupiny alebo pílka na porciovanie ryby.

Kuchynské nože každý dobre pozná. Sú rôznych veľkostí a tvarov, v závislosti od spôsobu použitia. Keďže sa používajú veľmi často, je potrebné kupovať kvalitné nože, ktoré netreba často brúsiť. Módnym hitom sú keramické nože, ktoré vydržia dlho ostré.

Vojenské nože sú špecifické nože s pevnou čepeľou, môžu byť otvorené, ako aj zatváracie.

 

    Vložte komentár

    Vaša mailová adresa nebude zverejnená*